Gå til indhold

Indenrigspolitik

Tjekkiets indenrigspolitiske situation i overordnede træk.

Valget i oktober 2021 gav en overraskende sejr til en koalition af SPOLU (ODS, KDU-ČSL og TOP 09), tæt fulgt af det hidtidige regeringsparti ANO på 2. pladsen. Koalitionsleder Petr Fiala (ODS) kunne efterfølgende danne regering bestående af fem partier, der består af SPOLU og en anden koalition af Pirater og STAN. Bortset fra Pirater er alle partierne af konservativ observans. Der er tre kvinder blandt i alt 18 ministre. Regeringen har et komfortabelt flertal med 108 af 200 pladser i Deputeretkammeret og råder i forvejen over et flertal i Senatet.

Socialdemokratiet (ČSSD) og Kommunistpartiet (KSČM) kom ikke over spærregrænsen på 5 pct. Valgdeltagelsen var med 65,5 pct. den højeste siden 1998.

Regeringskontoret 

Den tjekkiske præsident
Det første direkte præsidentvalg blev afholdt i januar 2013. Tidligere socialdemokratisk leder og premierminister Miloš Zeman vandt valget og blev hermed Václav Klaus’ efterfølger på præsidentposten. Zeman blev taget i ed som landets nye præsident den 8. marts 2013.

Miloš Zeman startede sin politiske karriere i kommunistpartiet KSČ, men blev ekskluderet i 1970. Han var i 90’erne formand for Tjekkiets Socialdemokratiske Parti (ČSSD), der dannede regering fra 1998 til 2002 med Zeman som premierminister. Zeman tabte præsidentvalget i 2003 til tidligere præsident Václav Klaus. Zeman forlod derefter socialdemokratiet i 2009 og er i medlem af partiet SPO, et parti som i høj grad er bygget op omkring Zemans person. Partiet er ikke repræsenteret i parlamentets Deputeretkammer.

Miloš Zeman har på nogle områder anlagt en mere positiv EU-tilgang end sin forgænger, men han har været kritisk i forhold til EU’s politik over for Rusland og på migrationsområdet. Efter invasionen af Ukraine har han dog erkendt at have taget fejl af Rusland og Putin og har kraftigt fordømt de russiske handlinger.

I januar 2018 genvandt Zeman præsidentposten for en ny femårig periode. Der skal således afholdes valg til ny præsident i 2023, da den tjekkiske forfatning kun tillader en præsident at bestride embedet i to perioder.

Det tjekkiske Parlament
Tjekkiets Parlament er et tokammersystem, der består af Deputeretkammeret og Senatet.

Deputeretkammeret (underhuset)
Deputeretkammeret har 200 medlemmer, som vælges for en fireårig periode. Kammeret er det mest magtfulde af de to kamre i det tjekkiske Parlament. Det er Deputeretkammeret, der ved en tillidsafstemning formelt godkender den samlede regering senest 30 dage efter at præsidenten har udnævnt premierministeren.