Indenrigspolitik
Valget i oktober 2021 gav en overraskende sejr til en koalition af SPOLU (ODS, KDU-ČSL og TOP 09), tæt fulgt af det hidtidige regeringsparti ANO på 2. pladsen. Koalitionsleder Petr Fiala (ODS) kunne efterfølgende danne regering bestående af fem partier, der består af SPOLU og en anden koalition af Pirater og STAN. Bortset fra Pirater er alle partierne af konservativ observans. Der er tre kvinder blandt i alt 18 ministre. Regeringen har et komfortabelt flertal med 108 af 200 pladser i Deputeretkammeret og råder i forvejen over et flertal i Senatet.
Socialdemokratiet (ČSSD) og Kommunistpartiet (KSČM) kom ikke over spærregrænsen på 5 pct. Valgdeltagelsen var med 65,5 pct. den højeste siden 1998.
Regeringskontoret
Den tjekkiske præsident
Tidligere formand for NATO's Militærkomité Petr Pavel (*1961) blev d. 28. januar 2023 valgt til Tjekkiets nye præsident. Han tiltrådte officielt i embedet den 9. marts 2023. Han er Tjekkiets fjerde præsident og for første gang en folkevalgt præsident uden en markant politisk fortid.
Petr Pavel er tidligere forsvarschef i Tjekkiet og formand for NATO’s militærkomité (2015-2018). Han har en lang militærkarriere bag sig inden pensioneringen som general i 2018. Som officer har Pavel siden kommunismens fald været udstationeret i blandt andet Belgien, Nederlandene og USA. Han har også været udsendt til det tidligere Jugoslavien i 1992-1993 i en fredsbevarende UNPROFOR mission, hvor han for sin indsats har modtaget Croix de Guerre.
Pavel er en stærk tilhænger af Tjekkiets pro-europæiske og pro-vestlige orientering og forankring blandt de liberale demokratier. Han er på linje med regeringens værdibaserede udenrigspolitiske principper.
Præsidentens rolle: Præsidenten er Tjekkiets statsoverhoved og øverstkommanderende for de væbnede styrker. Præsidenten har en række forfatningsmæssige beføjelser og udpeger eksempelvis Nationalbankens guvernør, ligesom præsidenten formelt udnævner regeringen.
Det tjekkiske Parlament
Tjekkiets Parlament er et tokammersystem, der består af Deputeretkammeret og Senatet.
Deputeretkammeret (underhuset)
Deputeretkammeret har 200 medlemmer, som vælges for en fireårig periode. Kammeret er det mest magtfulde af de to kamre i det tjekkiske Parlament. Det er Deputeretkammeret, der ved en tillidsafstemning formelt godkender den samlede regering senest 30 dage efter at præsidenten har udnævnt premierministeren.