Spring til indhold

Information om nødretstilstand og coronavirus/COVID-19 i Tjekkiet

Her på siden kan du se information til danske rejsende og fastboende i Tjekkiet om indførelsen af nødretstilstand i Tjekkiet i forbindelse med udbruddet af coronavirus/COVID-19.

Siden er senest opdateret den 30. marts.

Vi anbefaler, at du følger med i udviklingen via Udenrigsministeriets Rejsevejledning for Tjekkiet

Fra d. 13. marts og til og med den 13. april frarådes alle ikke-nødvendige rejser i hele verden.

 

Ambassaden følger løbende udviklingen i forhold til coronavirus/covid-19 i Tjekkiet.

 

Fra den 12. marts kl. 14 har Tjekkiets regering indført NØDRETSTILSTAND i 30 dage. Nødretstilstand giver regeringen en række udvidede beføjelser til at agere med henblik på bekæmpelse af coronavirus/COVID-19.

 

Fra den 13. marts kl. 24:00 indføres samtidigt rejserestriktioner til og fra 15 lande, herunder DANMARK.

Fra den 14. marts kl. 12:00 indføres også nye rejserestriktioner i Danmark og kontrol ved alle Danmarks grænser. Se her.  

 

 

Den tjekkiske regering har den 16. marts indført begrænsninger i den personlige bevægelsesfrihed i Tjekkiet:

 • Foreløbig indtil den 11. april kl. 6:00 skal færdsel i det offentlige rum i hele Tjekkiet begrænses mest muligt. Der opfordres til, at man i videst muligt omfang arbejder hjemmefra, til at arbejdet begrænses til det mest essentielle.
 • Udgang fra hjemmet kan kun ske med specifikt formål. Det vil f.eks. være tilladt at gå til og fra arbejde, foretage nødvendigt indkøb og lægebesøg, besøge og ledsage familie og nærtstående personer på hospital samt gå en tur i naturen.
 • Afstanden mellem to personer skal altid være minimum 2 meter.
 • Kørsel med almindelig taxa er tilladt men ikke Uber og tilsvarende services.
 • Forretninger og restauranter er lukket med en række undtagelser: Fødevarebutikker og apoteker vil være åbne. Det gælder også forretninger, der sælger dyrefoder. Posthusene fungerer ligeledes. Også låsesmedeservice, reparation, vedligeholdelse og installation af husholdningsmaskiner og udstyr, autoværksteder og forhandlere af reservedele, have- og landbrug, forhandleren af medicinske produkter m.v. er undtaget fra lukkekravet. Offentlige kontorers åbningstid er begrænset til mandag og onsdag.

YDERLIGERE TILTAG

Frem til d. 11. april er forsamlinger på mere end 2 personer ikke tilladt på offentligt tilgængelige steder. Det er undtagelsesvist tilladt i tilfælde hvor forsamlingen består af medlemmer fra samme husholdning, det sker i arbejsøjemhed eller der er tale om en begravelse.

Fra d. 25. marts er det i tidrummet kl. 8.00 – 10.00 kun tilladt personer over 65 år at handle i fødevarebutikker over 500 kvadratmeter.

Fra midnat d. 18. marts kl. 24:00 forbyder den tjekkiske regering, at man går udendørs uden en maske eller tildækket mund og næse.

Der forbydes alle begivenheder (kulturelle, sport, religiøse, udstillinger, messer m.m.). Møder i statslige eller offentlige institutioner, eller eksempelvis begravelser, kan dog undtages.

Der forbydes adgang til fitness centre, svømmehaller, solarier, wellness klubber, musikklubber, offentlige biblioteker og gallerier.

Det er forbudt at besøge patienter indlagt på hospital i Tjekkiet (gælder ikke børneafdelinger, m.m.). 

 

INFORMATION TIL DANSKE REJSENDE I TJEKKIET:

 

 • Undersøg alle muligheder for at rejse hjem, herunder kontakt dit rejse-, fly- og forsikringsselskab. Hjemrejser kan også foregå med mellemlandinger i andre lande.
 • Hvis der ikke er nogen muligheder lige nu, så find passende indkvartering, hvor du kan få de daglige fornødenheder dækket. Følg de lokale myndigheders anvisninger.
 • Tilmeld dig Danskerlisten og skriv til ambassaden eller konsulatet.
 • Du kan desuden kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcentral hele døgnet på mailadressen bbb@um.dk eller (+45) 33 92 11 12.
 • Hvis du er strandet og ikke i øjeblikket kan komme ud med kommercielle løsninger, vil Udenrigsministeriet og ambassaden sammen med andre landes ambassader arbejde på at finde løsninger med de lokale myndigheder, så strandede rejsende kan rejse hjem.
 • Du (eller evt. dit forsikringsselskab) vil også i denne situation selv skulle betale for din hjemtransport. Udenrigsministeriet har ikke nogen hjemmel til at afholde udgifter til eksempelvis borgeres hjemrejsebilletter til Danmark.

 

GRÆNSEKONTROL

Fra og med fredag den 13. marts midnat vil alene Vaclav Havel lufthavnen i Prag operere internationalt (de øvrige fire lufthavne lukkes).

I perioden fra midnat den 14. til den 4. april 2020 indføres midlertidig grænsekontrol.

Grænserne til Tyskland og Østrig vil kun kunne krydses på 7, henholdsvis 5 designerede steder:

 
Grænsen til Tyskland:

- Strazny/Phillippsreut

- Pomezi nad Ohri/Schirnding

- Rozvadov-dalnice/Waithau

- Folmava/Furth im Wald-Schafberg

- Zelezna Ruda/Bayerisch Eisenstein

- Krasny Les/Breitenau

- Hora sv. Sebastiana/Reitzenhain

 

Grænsen til Østrig:

- Dolni Dvoriste/Wullowitz

- Ceske Velenice/ Gmünd

- Hate/Kleihaugsdorf

- Mikulov/Drasenhofen

- Nová Bystrice/Grametten

 

Transport over grænser forbydes i køretøjer og rutebusser med flere end 9 personer.

Turistbusser og andre privatlejede busser er dog undtaget.

Flodtrafikken på Elben til og fra Tyskland ophører.

Persontransport over grænser med tog ophører (tog vil kunne passere uden passagerer).

Grænsegængere med særlig dokumentation vil i tidsrummet kl. 5-23 kunne krydse grænsen på visse andre overgange.

Der vil ikke være begrænsninger på godstransport.

Personer, der ikke har permanent eller midlertidig ophold i Tjekkiet, navnlig turister, er forpligtet til på anmodning fra de tjekkiske myndigheder at lade sig teste for symptomer på infektionssygdomme ved indrejse i Tjekkiet (Indrejse i Tjekkiet er ikke muligt på nuværende tidspunkt). Hvis der findes tegn på infektionssygdom, er man forpligtet til at hjælpe sundhedspersonale med indsamlingen af prøverne. Endvidere er man forpligtet til at tolerere begrænsninger for fri bevægelse under laboratorieundersøgelsen af prøverne. 

 

 

INDREJSERESTRIKTIONER

Der indføres indrejseforbud for borgere fra 15 risikolande herunder Danmark.

 

Udlændinge med visum til ophold over 90 dage samt udlændinge med permanent opholdstilladelse i Tjekkiet behandles som tjekkiske statsborgere.

Med samme frist indføres rejseforbud til de samme lande for tjekkiske statsborgere.

Fastboende og andre udlændinge med længere opholdsgrundlag, der insisterer på at rejse tilbage til et risikoland, kan forbydes tilbagerejse til Tjekkiet i løbet af nødretstilstand.

 

Alle personer, der har permanent ophold i Tjekkiet og vender tilbage fra et risikoland (se ovenfor) til Tjekkiet er forpligtede til straks at rapportere dette til deres praktiserende læge via telefon eller andre fjernformidlede kommunikationsmidler (mobilapplikation, e-mail, skype osv.), dvs. uden personlig kontakt. Endvidere pålægges praktiserende læger at indføre en karantæne på 14 dage på enhver, der har fast ophold i Tjekkiet og vender tilbage fra et ophold i et risikoland.

 

 

 

 

(kilde: Indenrigsministeriet i Tjekkiet)

 

 

 

Danskere bosat eller på rejse i Tjekkiet opfordres til at følge de lokale myndigheders information via nyhedsmedierne og nedenstående informationskanaler: 

 

Sundhedsministeriet i Tjekkiet

Ministry of Health of the Czech Republic

Palackého náměstí 4

128 01 Praha 2
Phone: +420 2 2497 1111
E-mail: mzcr@mzcr.cz

Link til Sundhedsministeriets hjemmeside

 

Indenrigsministeriet i Tjekkiet

Ministry of the Interior of the Czech Republic

Prague 7 - Letná
170 34
Phone: +420 974 811 111

Link til Indenrigsministeriets hjemmeside

 

Transportministeriet i Tjekkiet

Ministry of Transport of the Czech Republic

nábřeží Ludvíka Svobody 1222/12

110 15 Praha 1

Phone: +420 225 131 184

Link til Transportministeriets hjemmeside

 

 

Her kan man finde de nyeste informationer i forhold til coronavirus/covid-19 i Tjekkiet. 

Her kan man finde oversigt over smittede i Tjekkiet. 

Her kan man finde forpligtelser samt information til udlændinge i Tjekkiet i forhold til bekæmpelse af coronavirus/covid-19. 

Her kan man finde information om restriktioner i forhold til international transport

 

NEM ADGANG TIL INFORMATION

Ambassaden opfordrer alle danskere i Tjekkiet til at registrere sig på Danskerlisten og hente udenrigsministeriets app Rejseklar. Danskerlisten giver os mulighed for at kontakte dig eller sende dig vigtige informationer om, hvordan du bør forholde dig. Du tilmelder dig Danskerlisten her

Har du spørgsmål i forbindelse med coronavirus/covid-19, kan du tage kontakt til den danske ambassade på telefonnummer: + 420 257 111 900. 

Uden for ambassadens åbningstid er der mulighed for omstilling til Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter på: +45 33 92 11 12.

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen. På de danske myndigheders fælles informationssite kan du finde information om coronavirus/covid-19.

 

For yderligere information se også Udenrigsministeriets hjemmeside.

På Udenrigsministeriets hjemmeside finder du svar på de fleste spørgsmål. 

 

 

Den danske ambassade

Maltézské náměstí 5
Praha 1, Mala Strana

 

Tlf. + 420 257 111 900
Fax. +420 257 531 410 
Email: prgamb@um.dk