Spring til indhold

Mindehøjtidelighed i Lidice

20.06.2016  09:51
I Tjekkiet mindes hvert år en række datoer og begivenheder med forbindelse til Anden Verdenskrig. De er alle meget følelsesladede. Den måske mest følelsesladede mindestund er den årlige mindehøjtidelighed i Lidice.

'Lidice'Overlevende fra massakren i 1942.

Lidice var en lille landsby med nogle få hundrede indbyggere, som den 10. juni 1942 af de nazistiske besættelsestropper blev jævnet med jorden, alle mandlige og en del kvindelige indbyggere henrettet på stedet, andre kvinder og børn sendt i koncentrationslejr til den visse død, enkelte børn adopteret af tyske familier. Al denne grusomhed som hævn for tjekkiske modstandsfolks drab på den såkaldte Reichsprotektor Reinhard Heydrich to uger tidligere.

Hurtigt efter blev Lidice et verdensomspændende symbol på nazisternes grusomheder og på modstandsbevægelsernes handlekraft. Talrige små byer verden over skiftede navn til Lidice.

'Børnene fra Lidice'
Børnene fra Lidice.

Tjekkerne er meget omhyggelige med at mindes deres ofre, måske smukkest af alle steder på ruinerne af denne lille landsby. Således også i lørdags, den 11. juni, hvor nogle tusinde samledes i mindeparken, ledet af præsident Milos Zeman. Der blev lagt talrige kranse ved mindesmærket af høj og lav, også af ambassadøren i Prag.

På forreste række foran det centrale mindesmærke sad sammen med præsidenten en lille gruppe meget gamle mennesker – de var blandt de børn, der i 1942 blev tvangsadopteret og som efter krigen vendte tilbage.

'Den danske krans'
Den danske krans. Foto: Milan Körber