Spring til indhold

Indenrigspolitik

Tjekkiets indenrigspolitiske situation i overordnede træk.

parlament 
Poslanecka Snemovna - Det tjekkiske Parlament Deputeretkammeret.

Den tjekkiske præsident
I januar 2013 afholdtes det første direkte præsidentvalg i Tjekkiets historie. Tidligere socialdemokratisk leder og premierminister Miloš Zeman vandt valget og blev hermed Václav Klaus’ efterfølger på præsidentposten.  Han blev taget i ed som landets nye præsident den 8. marts 2013

Zeman startede sin politiske karriere i kommunistpartiet KSČ, men blev ekskluderet i 1970. Han var i 90’erne formand for Tjekkiets Socialdemokratiske Parti (CSSD), der dannede regering fra 1998 til 2002 med Zeman som premierminister. Zeman tabte præsidentvalget i 2003 mod tidligere præsident Václav Klaus. Zeman forlod socialdemokratiet i 2009. I dag tilhører Zeman partiet SPO, et parti som i høj grad er bygget op omkring Zemans person. Partiet er ikke repræsenteret i parlamentets Deputeretkammer.  

Miloš Zeman har generelt anlagt en mere positiv EU-tilgang end hans forgænger. Han har dog været kritisk over for EU’s politik over for Rusland og på migrationsområdet.

I januar 2018 genvandt Zeman præsidentposten, og vil derfor sidde frem til 2023. Dernæst skal Tjekkiet vælge en ny præsident, da man ifølge forfatningen kun kan bestride embedet i to perioder.

Det tjekkiske Parlament
Tjekkiets Parlament er et tokammersystem, der består af Deputeretkammeret og Senatet.

Deputeretkammeret (underhuset)
Deputeretkammeret, der har 200 medlemmer, er det mest magtfulde af de to kamre. Det er her en regering skal have et flertal. Det seneste valg til Deputeretkammeret blev afholdt i oktober 2017.

Valget i oktober førte til, at hele ni partier blev valgt ind i Deputeretkammeret, hvilket er det største antal i landets historie. Valgets store vinder blev koalitionspartneren i den tidligere regering, partiet ANO 2011. Partiet blev med næsten 30 pct. af stemmerne klart størst i underhuset. De øvrige partier fik alle under 12 pct. Den afgående premierminister Sobotkas socialdemokratiske CSSD blev decimeret, og gik fra at være det største parti til blot at være det 6. største med et fald i opbakningen på mere end 13 pct..

Senatet (overhuset)
Senatet, der har 81 medlemmer, udgør sammen med Deputeretkammeret den lovgivende myndighed i Tjekkiet.

Seneste valg til Senatet blev afholdt i oktober 2016, hvor en tredjedel af Senatets pladser var i spil. Her gik det borgerlige ODS og CSSD kraftigt tilbage, mens ANO og kristendemokraterne KDU-ČSL fik gode valgresultater og overtog størstedelen af de pladser, som CSSD tabte. Regeringspartiet ANO har dog kun 7 pladser i senatet, hvorfor det kan blive vanskeligt at få flertal for regeringens lovforslag i senatet. Deputeretkammeret kan i henhold til forfatningen overtrumfe et senatsveto, hvilket kræver et absolut flertal på 101 stemmer ud af de 200 sæder i kammeret.

Den danske ambassade

Maltézské náměstí 5
Praha 1, Mala Strana

 

Tlf.: + 420 257 111 900
Fax: +420 257 531 410
Email: prgamb@um.dk