Spring til indhold

Indenrigspolitik

Tjekkiets indenrigspolitiske situation i overordnede træk.

parlament 
Poslanecka snemovna - Det tjekkiske Parlament Deputeretkammeret.

Den tjekkiske præsident
I januar 2013 blev det første direkte præsidentvalg afholdt i Tjekkiets historie. Tidligere socialdemokratiske leder og premierminister Miloš Zeman vandt valget og blev hermed Václav Klaus’ efterfølger på præsidentposten.  Han blev taget i ed som landets nye præsident den 8. marts 2013

Zeman startede sin politiske karriere i kommunistpartiet KSČ, men blev ekskluderet i 1970. Han var i 90’erne formand for Tjekkiets Socialdemokratiske Parti (CSSD), der dannede regering fra 1998 til 2002 med Zeman som premierminister. Zeman tabte præsidentvalget i 2003 mod tidligere præsident Václav Klaus. Zeman forlod socialdemokratiet i 2009. I dag tilhører Zeman partiet SPO, et parti oprettet af Zeman selv, og i høj grad bygget op omkring Zemans person. Partiet er ikke repræsenteret i parlamentet.  

Miloš Zeman har generelt anlagt en mere EU positiv tilgang end hans forgænger. Han har dog været kritisk over for EU’s politik på migrationsområdet og over for Rusland. Zeman støtter ligeledes Tjekkiets medlemskab af NATO.

Det tjekkiske Parlament
Tjekkiets Parlament er et tokammersystem, der består af Deputeretkammeret og Senatet.

Deputeretkammeret (underhuset)
Deputeretkammeret, der har 200 medlemmer, er det mest magtfulde af de to kamre og svarer til det danske Folketing. Det seneste valg til Deputeretkammeret blev afholdt i oktober 2013 efter at den forgangne regering, anført af Jiří Rusnok, led nederlag ved en tillidsafstemning i august 2013 med efterfølgende opløsning af Deputeretkammeret til følge. Rusnok regeringens indsættelse skete på præsident Miloš Zeman foranledning, efter den forrige centrum-højrefløjs koalitionsregerings fald som følge af en række korruptionsskandaler.

Valget førte til, at hele syv partier blev valgt ind i Deputeretkammeret. Den umiddelbare taber var det tidligere regeringsbærende liberale parti ODS, der med en opbakning på kun 7,6 pct. af stemmerne og 16 mandater mistede omkring 2/3 af opbakningen i forhold til sidste valg, samt det socialdemokratiske CSSD, der trods en sejr med 20,4 pct. af stemmerne ikke fik nær den opbakning, der var forventet. Den primære årsag hertil var valgets reelle vinder og højdespringer, partiet ANO, anført af Tjekkiets andenrigeste mand, Andrej Babiš, der med en opbakning på 18,6 pct. fik næstflest stemmer.

I januar 2014 blev den nye koalitionsregering bestående af socialdemokratierne, protestpartiet ANO og de kristelige demokrater (KDU-ČSL) taget i ed af præsident Zeman. Regeringen ledes af den socialdemokratiske formand, Bohuslav Sobotka, medens ANO’s leder Andrej Babiš, er vicepremier- og finansminister. Et centralt emne for regeringen har været vækst og beskæftigelse. Regeringssamarbejdet har dog været præget af en række uenigheder mellem særligt Socialdemokratiet og ANO.

Senatet (overhuset)
Senatet, der har 81 medlemmer, udgør sammen med Deputeretkammeret den lovgivende myndighed i Tjekkiet.

Seneste valg til Senatet blev afholdt i oktober 2016, hvor en tredjedel af Senatets pladser var i spil. Her gik ODS og det socialdemokratiske regeringsparti CSSD kraftigt tilbage, mens de to andre regeringspartier ANO og i særdeleshed KDU-ČSL leverede flotte valgresultater og tog størstedelen af de pladser som CSSD tabte. På trods af det skuffende valgresultat for socialdemokraterne bevarer regeringen dog i fællesskab et forfatningsændrende flertal. Derfor har regeringen stadig gode muligheder for at gennemføre lovgivning, idet regeringen ikke behøver frygte et veto fra Senatets side mod love vedtaget i Deputeretkammeret. Deputeretkammeret kan dog i henhold til forfatningen overtrumfe et senatsveto, hvilket kræver et absolut flertal på 101 stemmer ud af de 200 sæder i kammeret.

Den danske ambassade

Maltézské náměstí 5
Praha 1, Mala Strana

 

Tlf.: + 420 257 111 900
Fax: +420 257 531 410
Email: prgamb@um.dk