Spring til indhold

#ReadNordic

Siden september 2015 har #ReadNordic kampagnen afholdt en række begivenheder, der har til formål at promovere nordisk litteratur for den tjekkiske befolkning. Kampagnen kulminerede i maj 2016, hvor de nordiske lande var æresgæster ved Book World Prague, den største årlige bogmesse i Tjekkiet.

'Launch event'Ambassadør, Christian Hoppe (mf), sammen med nogle af de ansatte på Den danske ambassade i Prag, Tjekkiet, til #ReadNordic launch event i september 2015.

Med hjælp fra non-profit organisationen, det Skandinaviske Hus i Prag, har de danske, finske, norske og svenske ambassader arbejdet sammen for at skabe en kavalkade af begivenheder til fremme af nordisk litteratur i Tjekkiet. Kampagnen startede med et stort launch event i september 2015 og var opdelt i otte måneder, der hver især var dedikeret til et tema eller en genre.

Hver måned indeholdt mindst en kulturel begivenhed knyttet til månedens tema. I september var der arrangeret en H.C. Andersen uge. Tegneseriefestivalen KomiskFEST! blev besøgt af svenske Joakim Pirinen og norske Lene Ask i oktober. Der blev diskuteret finske historiske romaner i november, mens december bød på en skattejagt for børn på det kommunale bibliotek i Prag. I januar havde vi besøg af den kendte danske forfatter Martin Jensen, som deltog i en diskussion med den norske forfatter Tore Kvæven. I februar blev filmfestivalen Nordic Film Winter afholdt med særligt besøg af den norske forfatter Erlend Loe. Temaet for marts var poesi og den unge svenske poet Elis Burrau besøgte i denne forbindelse Prag, mens det i april var den finske forfatter Minna Lindgren der var på besøg.

MÅNEDLIGE TEMAER: 

SEPTEMBER 2015  Børn og unges litteratur 
OKTOBER 2015 Grafiske romaner, tegneserier, sci-fi og fantasy
NOVEMBER 2015 Klassisk litteratur og historiske romaner 
DECEMBER 2015  Krimier 
JANUAR 2016  Moderne fiktion 
FEBRUAR 2016  Filmadaption 
MARTS 2016  Poesi og lyrisk prosa 
APRIL 2016  Humoristisk litteratur 
MAJ 2016  BOOK WORLD PRAGUE - De nordiske lande er æresgæster 

Et centralt aspekt af kampagnen var desuden en læseudfordring. Udfordringen gik ud på at læse otte nordiske bøger, inden for hvert tema, og samtidig dele sin læseoplevelse på de sociale medier. Deltagerne konkurrerede om en tur til Skandinavien og andre værdifulde præmier. Blandt præmierne var der donationer fra de danske firmaer Egmont, Kodanska, LampLab, Nilfisk og Tiger.

Nordisk litteratur er populært i det meste af verden og ikke mindst i Tjekkiet, hvor litteraturen har spillet en vigtig rolle i landets kulturhistorie og hverdagsliv. Denne kampagne tilbyder en unik mulighed for at fremme nordiske værdier i Tjekkiet. ”Jeg er meget glad for, at den danske ambassade er en del af #ReadNordic. Kampagen formidler og fremmer ikke alene dansk litteratur, men ligeledes mange forskellige aspekter af kulturen. #ReadNordic er med til at skabe et tættere forhold mellem den tjekkiske og danske befolkning,” siger Christian Hoppe, dansk ambassadør i Tjekkiet.

Torsdag den 12. maj til søndag den 15. maj kulminerede kampagnen ved afholdelsen af Book World Prague 2016. De nordiske lande var æresgæster på bogmessen og havde en stor stand designet af to arkitektstuderende. Bogmessen blev åbnet af den danske kulturminister, Bertel Haarder, der sammen med de nordiske ambassadører og fem nordiske forfatter også åbnede den nordiske stand. Hele 18 nordiske forfattere og eksperter deltog i det indholdsrige nordiske program, heriblandt de danske forfattere Kim Leine, Kaspar Colling Nielsen og Dorthe Nors.

Vi var glade for at se en masse mennesker til vores mere end 50 forskellige nordiske arrangementer i løbet af bogmessen. Den nordiske stand var desuden velbesøgt at store som små læsere.

'Nordisk stand'
Den nordiske stand til Book World Prague 2016. Foto: #ReadNordic

#ReadNordic kampagnen samt det nordiske program til Book World er støttet af Nordisk Kulturfond, Statens Kunstfond, Finlands formandskab i det Nordiske Ministerråd, Kulturrådet i Sverige, FILI, NORLA, det islandske litteratur center og en række nordiske virksomheder på det tjekkiske marked, herunder de danske virksomheder FLSmidt og Hempel.

'partnere'

Den danske ambassade

Maltézské náměstí 5
Praha 1, Mala Strana

 

Tlf.: + 420 257 111 900
Fax: +420 257 531 410
Email: prgamb@um.dk