Spring til indhold

Den danske kulturminister støttede nordisk litteraturkampagne i Tjekkiet ved åbningen af Book World Prague 2016

17.05.2016  16:11
Torsdag den 12. maj deltog den danske kulturminister, Bertel Haarder, i åbningen af Book World Prague 2016, der er Tjekkiets største årlige bogmesse. Årets bogmesse var ganske særlig eftersom de nordiske lande var æresgæster og dermed havde en stor stand på bogmessen.

'Bertel Haarder'
Kulturminister Bertel Haarder til åbningen af Book World Prague 2016. Foto: #ReadNordic 

Siden september 2015 har de nordiske ambassader i Prag sammen med kulturinstitutionen Det Skandinaviske Hus kørt litteraturkampagnen #ReadNordic på de sociale medier. Formålet med kampagnen har været at præsentere tjekkerne for nutidige trends samt regionens rige litteratur arv. Kampagnens højdepunkt var bogmessen Book World 12. til 15. maj. Hele 18 nordiske forfattere og eksperter tog del i det indholdsrige program i løbet af den fire dage lange bogmesse; heriblandt de danske forfattere Kim Leine, Kaspar Colling Nielsen og Dorthe Nors

Den danske kulturminister, Bertel Haarder, deltog i den officielle åbning af bogmessen sammen med sin tjekkiske kollega, kulturminister Daniel Herman. Tidligere på morgenen havde de to ministre mødtes i kulturministeriet i Prag til en snak om dansk-tjekkisk kulturudveksling. Ved åbningsceremonien talte kulturminister Haarder blandt andet om de danske relationer mellem Danmark og Tjekkiet samt samarbejdet mellem de nordiske ambassader i Prag i forbindelse med bogmessen. Efterfølgende deltog kulturministeren i åbningen af den nordiske stand sammen med de nordiske ambassadører og fem nordiske forfattere.

'Åbning af nordisk stand'
Fra venstre: Finlands ambassadør Tuuri, Norges ambassadør Sletner, Sveriges ambassadør Jagander og kulturminister Haarder. Foto: #ReadNordic

Samme dag var kulturministeren blevet inviteret til at tage del i åbningen af en udstilling om inuit legender. Udstillingen bestod af en række tegninger af kunstneren Aron fra Kangeq (1822-1869), den første grønlandske kunstner der har portrætteret inuit fortællinger. Tegningerne stammer fra bogen Således skriver jeg, Aron af Kirsten Thisted, professor ved Instituttet for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet, som netop er blevet oversat til tjekkisk af Zdeněk Lyčka.

Ved denne lejlighed holdt ministeren en tale om udviklingen inden for grønlandsk kultur og litteratur. ”Det grønlandske samfund er i en rivende udvikling, og det ser vi også på det kulturelle område”, sagde ministeren og uddybede hvordan grønlandske forfattere især gør sig bemærkede i disse dage. ”Den moderne virkelighed, som den er skildret i ny litteratur, ligger langt fra den, Aron fra Kangeq fremstiller på de farverige, frække og frivole illustrationer fra en svunden tid, der bliver udstillet her i dag. Det er fascinerende billeder, som giver et enestående indblik i, hvordan man levede og tænke for næsten 150 år siden på Grønland”, sagde ministeren afslutningsvis.

'Inuit legender'Ambassadør Hoppe, kulturminister Herman, kulturminister Haarder og professor Kirsten Thisted ved åbningen af udstilling om inuit legender. Foto: Petr Našic.