Spring til indhold

Tre danske forfattere deltog i Book World Prague 2016, hvor de nordiske lande var æresgæster

23.05.2016  15:11
Torsdag den 12. maj åbnede Book World Prague 2016, der er Tjekkiets største årlige bogmesse. Bogmessen var kulminationen på kampagnen #ReadNordic, der har kørt siden september 2015, hvis formål har været at præsentere tjekkerne for både nutidig og klassisk nordisk litteratur. 18 nordiske forfattere og eksperter deltog i den fire dage lange bogmesse, heriblandt de danske forfattere Kim Leine, Kaspar Colling Nielsen og Dorthe Nors.

'Den nordiske stand'
Den nordiske stand designet af Monika Fišerová og Markéta Rádková. Foto: #ReadNordic

Den danske kulturminister, Bertel Haarder, deltog i den officielle åbning af Book World Prague 2016 sammen med sin tjekkiske kollega Daniel Herman. Efterfølgende var kulturminister Haarder med til at åbne den nordiske stand sammen med de nordiske ambassadører i Prag og fem nordiske forfattere. Læs mere om kultur-ministerens besøg i Prag her.

Den nordiske stand var designet af to studerende, Monika Fišerová og Markéta Rádková, fra fakultetet for arkitektur ved det tjekkiske tekniske universitet i Prag. I løbet af vinter semesteret havde en række arkitektstuderende konkurreret om at designe den nordiske stand. Det vindende design blev valgt ud af 50 mulige forslag og vandt for sit minimalistiske og bæredygtige design. Standen tiltrak mange mennesker i løbet af bogmessen og særligt legeområdet var populært blandt vores yngre gæster.

'Legehjørne'
Legehjørne med donation fra LEGO. Foto: #ReadNordic

Op mod 50 forskellige events med nordiske litteratur og kultur i fokus fandt sted i løbet af Book World fra 12. til 15. maj 2016. De danske højdepunkter inkluderede foredrag om grønlandske myter med Kirsten Thisted, mini sprogkursus i dansk, foredrag om en ny tjekkisk oversættelse af udvalgte H.C. Andersen eventyr og Eat&Read med danske smagsprøver. Seks nordiske udstillinger var desuden præsenteret på bogmessen, bl.a. de to danske udstillinger Contemporary Danish Architecture og 3913 Tasiilaq fra den grønlandske by af samme navn, hvor forfatteren Kim Leine boede i en periode. 

'Konkurrence'
Kulminationen på otte måneders læsekonkurrence. Foto: #ReadNordic

Lørdag den 14. maj kulminerede den otte måneder lange læsekonkurrence, som har været en del af #ReadNordic kampagnen. Hver måned havde et bestemt tema, f.eks. krimi eller humor, og for at deltage i konkurrence, skulle man læse en nordisk bog indenfor hvert tema. Lørdag formiddag kulminerede den store læsekonkurrence, hvor otte deltagere konkurrerede om hovedpræmien, der var en rejse til Skandinavien. Derudover var det også muligt at vinde præmier fra de danske firmaer Kodanska, LampLab, Nilfisk og Tiger

Danske forfatter til Book World Prague 2016

Fredag den 13. maj deltog den danske forfatter Dorthe Nors i panelet Nordic literature written by women sammen med Majgull Axelsson (SE), Lotta Lundberg (SE) og Elina Hirvonen (FI). Her fortalte deltagerne blandt andet om første gang de følte sig som en forfatter og hvordan det er at få sin bog oversat til et andet sprog. ”Ingen læser ens tekst så tæt som en oversætter”, fremhævede Dorthe Nors.  

Kaspar Colling Nielsen deltog sammen med Johanna Sinisalo (FI) og Antti Tuomainen (FI) i panelet Dark visions of the future. Den Danske Borgerkrig 2018-2024 beskriver tiden efter den finansielle krise og Colling Nielsen forklarede hvordan han mener, at Europa, men også verden, står overfor en række problemer som ikke bliver taget alvorligt. Antti Tuomainens bog Healeren finder også sted i en nær fremtid, hvor klimaforandringerne har ændret Jorden. Disse dystre visioner blev meget passende diskuteret på fredag den 13. 

Lørdag den 14. maj deltog Kim Leine i panelet Nordic historical novels sammen med Sjón (ISL) og Katja Kettu (FI). Forfatterne delte i panelet deres meget forskellige måder at tilgå den historiske roman. Leine beskrev processen som en balance mellem magikeren, der finder på fortællingen, og magisteren, der holder styr på de historiske fakta. For Sjón var det især de mindre detaljer, der gjorde historien troværdig, så som hvilken film der gik i biografen en given dag eller hvilket cigaretmærke man røg.

Aftenen inden Book World, den 11. maj, deltog både Kaspar Colling Nielsen og Kim Leine i Literature Night. Læs mere om den litterære aften her.

I forbindelse med Book World havde Det Skandinaviske Hus i Prag sammen med kampagnen #ReadNordic arrangeret en traditionel litteraturaften med nordiske forfattere. Dorthe Nors deltog i et panel med den islandske forfatter Sjón i studenter klubben Celetná.

'Køb af bøger'
Der blev solgt bøger af en række nordiske forfattere på standen. Foto: #ReadNordic