Spring til indhold

Nordisk filmfestival i Tjekkiet

22.03.2016  11:47
Mandag den 15. februar åbnede filmfestivalen Nordic Film Winter i Lucerna biografen i Prag. Åbningsfilmen var den norske film ”Tatt av kvinnen”, der er en filmatisering af Erlend Loes bog af samme navn. Erlend Loe var selv tilstede ved åbningen og deltog efter filmvisningen i en diskussion med et engageret publikum omkring både filmen og hans andre bøger.

'Nordic Film Winter'
Den norske forfatter Erlend Loe åbnede Nordic Film Winter. Foto: ReadNordic. 

Nordic Film Winter var endnu en gang klar med en række nordiske film. Denne gang havde filmfestivalen særligt fokus på filmatisering af bøger, hvilket skete i samarbejde med den nordiske litteraturkampagne #ReadNordic.

Den norske ambassadør Siri Ellen Sletner åbnede sammen med den norske forfatter Erlend Loe Nordic Film Winter. Lucerna biografen i Prag var fyldt med mennesker til åbningen. Efter visningen af filmen ”Tatt av kvinnen”, deltog Erlend Loe i en diskussion omkring filmen og hans andre bøger med et engageret publikum.

Erlend Loe (f.1969) er en norsk romanforfatter, oversætter og filmmanuskriptforfatter. Han har tidligere arbejdet på en psykiatrisk klinik og været freelancer ved den norske Adresseavisen. ”Tatt av kvinnen” er Erlend Loes debutroman fra 1993.

 'Lucerna'En fyldt Lucerna biograf. Foto: ReadNordic.

Tre danske film tog del i Nordic Film Winter.

All Inclusive (2014)
Kaotiske Ditte på 30 og hendes storesøster, den alt for fornuftige Sigrid, tager til Malta med deres mor Lise, for at fejre hendes 60-års fødselsdag. Lise er lige blevet forladt af sin mand, pigernes far, og de to søstre er ikke helt enige om, hvordan de skal få deres ulykkelige mor op af kulkælderen igen. Som ferien skrider frem, udvikler den sig til et absurd trekantsdrama, hvor søstrene stædigt kæmper om Lises kærlighed og opmærksomhed - i et virvar af charter, jalousi, familiemønstre, løgne, disco og en fingerfærdig bartender, der hedder Antonio.

De unge år (2007)
Erik er på mange måder en enspænder, der dog ikke er i tvivl om, at han skal være kunstner. I sommeren 1979 lykkes det Erik at opnå optagelse - om end under forunderlige omstændigheder - på Den Danske Filmskole. Men det går hurtigt op for ham, at filmverdenen ikke er, som han forestillede sig, da Erik ser sig omgivet af koleriske, ubehjælpsomme lærere, mærkværdige medstuderende, indbildske filmarbejdere og uskrevne regler.

Klumpfisken (2014)
45-årige Kristian, kaldet Kesse, er tredje generations fisker bosat i Nordjylland ved vindblæste Hirtshals. Nye tider i fiskeriet lægger pres på fiskerne, og Kesse kæmper en desperat kamp for at holde hovedet oven vande og kreditorerne for døren. Kesse tvinges derfor ud i mere lyssky metoder, som bl.a. fører til mødet med den kvindelige havbiolog Gerd fra København. Trods deres åbenlyse forskelligheder forelsker de sig hovedkulds i hinanden, og Kesse står pludselig overfor det svære valg om, hvorvidt han skal fortsætte med at kæmpe for det liv, han kender så godt, eller starte på en frisk.

Nordic Film Winter blev støttet af Den Danske Ambassade i Prag og Det Danske Filminstitut.

'DFI'