Spring til indhold

Historien om juletræet

17.12.2018  12:11
Juletiden er over os, og Juletræerne i Tjekkiet tændes, men hvordan kom traditionen, om at opstille juletræer på offentlige pladser, til Tjekkoslovakiet og senere Tjekkiet?

Juletiden er over os! Juletræerne i Tjekkiet tændes

En tradition der stammer fra Danmark

I storbyer og landsbyer er det blevet en tradition, at man udvælger store grantræer eller fyrretræer og opstiller dem på offentlige pladser, hvor de på bedste vis fremhæver julens stemning. En stemning der særligt afspejler velgørenhed og hjælp til de mennesker, der er blevet skilt fra deres familier eller samfundet pga. sygdom og ensomhed.

Det er ikke velkendt, at traditionen om at tænde juletræer på offentlige pladser, til lyden af julesange og taler, oprindeligt stammer fra Danmark.
Det første store juletræ med pynt og lys blev opstillet på Rådhuspladsen i København i 1914. Det skete i en kedelig tid præget af udbruddet af den Første Verdenskrig. Julebegivenheden hed dengang ”alle til alle”. Under juletræet stod indsamlingsbøsser, og de indsamlede penge blev delt ud til velgørenhed. Det blev til en tradition, som senere har slået rødder i andre dele af verden.

Hvordan kom traditionen om at opstille juletræer på offentlige pladser til Tjekkoslovakiet?

Ganske mystisk. Ved et utroligt tilfælde. Rudolf Těsnohlídek, en tjekkisk forfatter til en legendarisk bog om ræven Bystrouška, som den anerkendte komponist Leoš Janáček lavede musik til, afslørede den følgende begivenhed: Josef Tesař, juridisk embedsmand fra Brno, František Koudelka, studerende fra Kunstakademiet og Rudolf Těsnohlídek, gik d. 22. december 1919 en tur til en skov i nærheden af Bílovice. De ville finde et juletræ. De gik op ad en brat skråning til en lav skov, fordi det allerede blev mørkt i den høje skov sent om eftermiddagen. Pludselig hørte de en underlig jammer et par hundrede meter fra hovedstien. Først troede de, at jammeren hørte til et skadet rådyr, men de blev overraskede, da de under et højt og ensomt grantræ fandt en lille pige på en dyne.

Rudolf Těsnohlídek og hans to venner tog pigen med til en politistation. Da den lille pige kom til sig selv, blev de alle fascinerede af hendes smukke øjne, hvori en ufattelige angst blev afspejlet. At finde et barn to dage før juleaften vækkede stærke følelser i dem. Det var ligesom fødslen i Betlehem.

Oplevelsen førte Rudolf Těsnohlídek til en vedvarende interesse for velgørenhed, især for efterladte børn. Han var ekspert inden for nordisk litteratur og nordiske samfund, og erindrede i den sammenhæng en begivenhed, der skete i København i 1914. Der blev opstillet et juletræ på Rådhuspladsen i København, og samtidigt blev der indsamlet penge til velgørenhed. Så hvorfor ikke arrangere en lignende indsamling til velgørenhed under et opstillet juletræ i den nye tjekkoslovakiske republik? Han offentliggjorde sin intention første gang d. 18. december 1921 i avisen Lidové Noviny.

Det krævede en stor indsats, før hans plan blev til noget, og det første juletræ blev endelig opstillet på Republika Pladsen i Brno i 1924. Rudolf Těsnohlídek arrangerede det i samarbejde med det nye tjekkisk-danske samfund. Det tjekkoslovakiske og danske flag blev begge hejst, og begge nationalsange blev spillet. En af de første gaver under træet blev givet af den danske konsul Alfred Weinberg i Brno på juledag i 1924. En dansk tradition blev efterfølgende til en tradition i Tjekkoslovakiet og senere Tjekkiet.

Hvad blev den efterladte piges skæbne?

Den fundne pige levede lykkeligt til sine dages ende. Hun blev navngivet Liduška og fik sig et nyt hjem hos en ny familie. Hun blev oplært til kassedame og gift med en gymnasielærer. De flyttede til Prag, hvor de boede indtil midten af 1990’erne. Hun døde næsten 80 år gammel.

Epilog

Næste gang du ser et juletræ på en offentlig plads så stop op og vær med til at varme dine medmenneskers hjerter og spred lidt kærlighed. Mind dig selv og dine nære om digteren og forfatteren, der gennem hele livet bevarede deres dybeste medfølelse og evne til at hjælpe andre.

Alena og Jaroslav Klempířovi, december 2018.