Spring til indhold

Udstilling om dansk jul og H.C. Andersen i Olomouc

12.12.2016  10:00
Den 1. december åbnede museet i Olomouc i det østlige Tjekkiet en udstilling om danske juletraditioner og H.C. Andersen

Torvet i Olomouc

Torvet i Olomouc i juleudsmykning (Foto: Christian Hoppe)

Hvor ligger Olomouc? vil nogen måske spørge. Der er tale om en af de nærmest utallige gamle smukke byer i (den østlige del af) Tjekkiet, som er beskyttet af UNESCO som kulturarv, bl.a. kendt for et højt renommeret universitet.

Her åbnede det lokale museum i samarbejde med Danmarks ambassade i Prag den 1. december en fin lille udstilling om danske juletraditioner kombineret med memorabilia om H.C. Andersen. Den lokale kurator havde gjort sit forarbejde så professionelt, at selv en ældre tilrejsende dansker kunne lære noget nyt om vore egne traditioner.

H.C. Andersen udgivelse

Tjekkisk oversættelse af H.C. Andersens "Nattergalen" (Foto: Jan Andreáš)

Udstillingen blev foran de fremmødte, gamle såvel som unge og mange børn, åbnet af museets direktør, byens kulturborgmester, den tidligere tjekkiske ambassadør i København Zdenek Lycka, samt ambassadør Christian Hoppe. Hver især fortalte de om danske juletraditioner bl.a. gennem egne oplevelser, mest detaljeret naturligt nok af Lycka og Hoppe, ligesom sidstnævnte læste ”Det er ganske vist” for gæsterne.

Man møder i dagligdagen i Tjekkiet mange vidnesbyrd om interesse for og viden om danske forhold og ikke mindst dansk litteratur. I Olomouc er interessen tilsyneladende særligt stærk – for et par år siden åbnedes i denne juvel af barok italiensk arkitektur en (vandre)udstilling om den bøhmiske prinsesse Dagmar, der blev Danmarks dronning for over 800 år siden.

juletræer

Med alt fra pyntede juletræer til julekort giver udstillingen indblik i dansk jul  (Foto: Jan Andreáš)Seneste nyt

    Se alle