Spring til indhold

Årets julegudstjeneste samler danskere og tjekkere i Prag

14.12.2016  13:10
Den 10. december satte ambassaden i Tjekkiet rammerne for sin 5. julegudstjeneste, hvor danskere og tjekkere mødtes om danske juletraditioner og tjekkisk kulturarv

Lene Placetka

Op mod 120 danskere og tjekkere mødte op til ambassadens årlige julegudstjeneste  (Foto: Milan Körber)

Midt i Prags historiske gader finder vi Betlem Kapel. Det dateres tilbage til middelalderen og kendes især for sin centrale placering i den bøhmiske reformation, da kappellets præst, Jan Hus, gik mod den katolske kirke – en handling der i 1415 kostede ham livet på bålet.

På kalenderdagen 10. december 2016 ser forholdene i kirken nu mere muntre ud. Langs de fremsatte træstole ligger sanghæfter med røde julestjerner på klar. Skulle vi åbne ét eksemplar, finder vi hurtigt teksterne til en af Grundtvigs og to af B.S Ingemanns folkekære julesalmer. Klokken 11.00 sidder op mod 120 danskere og tjekkere ned, mens tonerne til ”Det kimer nu” flyder fra klaver og ud i kirkesalen.

På den mørkebrune træscene træder præst Lene Sørensen Placatka frem. Sammen med sin mand har hun boet i Kladno, der ligger nordvest for Prag. Derfor kender hun også til det at veksle mellem danske og tjekkiske traditioner. I dag understreger hun dog vigtigheden i, at vi i den rivende individualisering ikke må glemme det værdifulde fællesskab. Og netop juletiden giver en fælles pause fra en hverdag, hvor vi ellers swiper på livet løs og jager hver vores drømme, mens vi rynker på næsen af, hvilken rolle troen tidligere spillede. Siddende i kirken føles kulturarven nu ikke tung, men som en mulighed.

”Tichá noc, svatá noc”, ”Glade jul, dejlige jul,” lyder det i kirkesalen, idet tjekkere og danskere mødes i et klingende kulturmøde. Under klaverspil til ”En rose så jeg skyde” sluttes gudstjenesten af, og folk trækker mod de tilstødende lokaler, hvor en duft af gløgg og æbleskiver har spredt sig. Om passet siger tjekke eller dansk betyder ikke så meget, for nu skal der julehygges!Seneste nyt

    Se alle